Tuomaristo-ohjeet

Kiitos, kun olet mukana Editkilpailun tuomaristossa! 

Editkilpailun tavoitteena on nostaa esiin ja palkita aikakausmediajournalismin ja -markkinoinnin parhaimmistoa. Olemme laatineet tuomariston työskentelyn tueksi seuraavat ohjeet, jotta arviointi olisi reilua, eettistä ja tukisi kilpailun tavoitteita. 

1. Kunnioita kilpailutöiden lähettäjiä ja ole luottamuksen arvoinen. 

Kilpailuun lähetetyt ehdotukset perusteluineen ovat luottamuksellista tietoa ja tarkoitettu vain tuomaristotyöskentelyä varten. Älä paljasta ehdokkaita, ehdotusten sisältöä tai tuomariston keskusteluja ulkopuolisille.

2. Jäävää itsesi tarvittaessa.

Mikäli olet ollut tekemässä arvioitavaksi tulevaa ehdotusta, työskentelet toteutukseen osallistuneessa lehdessä tai organisaatiossa tai olet muulla tavalla esteellinen, jäävää itsesi työn arvioinnista.

Esteellinen tuomari ei saa olla läsnä keskustelussa, jossa kyseistä työtä käsitellään, eikä hän saa äänestää sitä. Kompensaatiopisteytys esteellisen tuomarin osalta muodostetaan muiden tuomareiden antamien pisteiden keskiarvona.

3. Kerro mielipiteesi rohkeasti ja ystävällisesti. 

Kilpailutöitä arvioidaan kunkin sarjan kriteerien mukaan, eikä arvioon vaikuta työn ehdottaja tai tekijä. Tuomariston jäsenet saavat mielellään tuoda arviointiin mukaan myös kriteeristön ulkopuolisia huomioita omalta osaamisalueeltaan. Kannustamme monipuoliseen ja avoimeen keskusteluun, kuitenkin aina tuomarikollegoita ja arvioitavia töitä arvostaen.

Noudatamme työskentelyssämme turvallisen tilan periaatteita. Emme hyväksy rasismia, syrjintää tai häirintää missään muodossa.

4. Kuuntele toisia, mutta muodosta mielipiteesi itsenäisesti.

Tuomariston keskustelun tarkoituksena on nostaa esiin kilpailutöiden ominaisuuksia eri näkökulmista, ja hedelmällisimmillään siitä syntyy kotiinviemisenä kokonaan uusia oivalluksia ja ajatuksia. 

Tuomariston jokainen jäsen kuitenkin arvioi kilpailutöitä itsenäisesti ja antaa lopullisen arvionsa keskustelun jälkeen suljetussa äänestyksessä. Näin ollen voittaja säilyy yllätyksenä aina gaalaan asti.

5. Ole ajoissa.

Sinun aikataulusi ovat sidoksissa muiden tuomareiden työskentelyyn. Noudatathan siis annettuja aikatauluja, jotta työskentely olisi mukavaa ja sujuvaa.